16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalPoluarea aerului la New Delhi reduce cu 10 ani speranţa de viaţă

Poluarea aerului la New Delhi reduce cu 10 ani speranţa de viaţă

În 2016, megametropola cu 20 de milioane de locuitori a avut o concentraţie anuală de particule fine (PM2,5) de 113 micrograme pe metru cub de aer, ceea ce are drept consecinţă o reducere medie a speranţei de viaţă cu 10,2 ani, potrivit cercetărilor Institutului de Politică Energetică al Universităţii din Chicago (EPIC) publicate săptămâna aceasta.

Studiul măsoară riscul de moarte prematură începând de la speranţa de viaţă a unei persoane în cazul în care aceasta nu a fost expusă decât la nivelul de particule fine recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere să nu se depăşească pragul de 10 micrograme în concentraţia medie anuală.

Aceste particule fine în suspensie se pot infiltra în sânge prin plămâni. Expunerea pe termen lung la PM2,5 creşte riscul apariţiei de boli cardiovasculare şi de cancer pulmonar.

La nivel global, studiul american apreciază că poluarea atmosferică reduce speranţa de viaţă cu 1,8 ani, în medie, în 2016. Această cifră plasează poluarea ca principalul pericol pentru sănătatea umană, înainte de tutun (1, 6 ani), alcool şi droguri (11 luni) şi foarte departe de războaie şi terorism (22 de zile).

”În lume, astăzi, oamenii respiră un aer care prezintă un risc grav pentru sănătatea lor”, a declarat profesorul Michael Greenstone, director al EPIC, potrivit unui comunicat de presă.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă