17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalSeparatistul catalan Oriol Junqueras şi-a pierdut funcţia de membru al Parlamentului European

Separatistul catalan Oriol Junqueras şi-a pierdut funcţia de membru al Parlamentului European

PE urmează astfel o decizie a justiţiei spaniole, a anunţat vineri preşedintele legislativului comunitar, David Sassoli, potrivit AFP, citat de News.ro.

“Mandatul lui Junqueras (care a fost ales la scrutinul european din mai – n.r.) a încetat la 3 ianuarie 2020”, a scris Sassoli într-un comunicat.

La acea dată, Comisia Electorală Centrală din Spania i-a retras acest mandat, o decizie confirmată joi de Curtea Supremă de la Madrid.

Conform Curţii Supreme, condamnarea lui Junqueras în octombrie la 13 ani de închisoare şi de interdicţie de a fi ales pentru răzvrătire şi deturnare de fonduri “implica excluderea statutului de eurodeputat”, recunoscut totuşi de justiţia europeană.

La 19 decembrie, Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate acestui fost număr doi al guvernului catalan condus de Carles Puigdemont, precizând că în calitate de eurodeputat el dispunea de o imunitate “de la proclamarea rezultatelor” alegerilor.

Prin urmare, el trebuia să primească permisiunea de a ieşi din închisoare pentru a depune jurământul, aşa cum cerea.

Decizia CJUE a fost salutată ca o victorie de către separatişti. Ea le-a permis lui Carles Puigdemont şi Toni Comin – care au fugit la Bruxelles de procesele din justiţia spaniolă în 2017 şi au fost de asemenea aleşi eurodeputaţi la 26 mai – de a se acredita pentru a fi membri ai PE.

În comunicatul său, difuzat cu trei zile înainte de prima sesiune plenară din 2020 a PE la Strasbourg, Sassoli a dezvăluit de asemenea că Puigdemont şi Comin vor putea participa la şedinţă săptămâna viitoare.

Oriol Junqueras a fost condamnat pentru rolul său în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă