19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalȘi-au depus demisia! Solidaritatea deputaţilor irakieni față de protestatari

Și-au depus demisia! Solidaritatea deputaţilor irakieni față de protestatari

Cei doi aleşi comunişti din Parlament, care făceau parte dintr-o alianţă cu turbulentul lider şiit Moqtada Sadr, au demisionat “din cauza manifestaţiilor şi a modului în care ele au fost reprimate”, a declarat unul dintre ei, Raed Fahmi, pentru AFP. Colega sa de listă, Haifa al-Amin, a renunţat şi ea la mandatul ei şi cere demisia guvernului şi alegeri anticipate.

“În 27 de zile, parlamentul nu a adus nimic: nu l-a putut audia pe prim-ministru şi nici pe ministrul de interne”, în contextul în care Irakul a intrat de la 1 octombrie într-o criză socială şi politică criminală, acuză Fahmi.

Alţi doi deputaţi, Taha al-Difai şi Muzahem al-Tamimi, de pe lista fostului prim-ministru Haider al-Abadi acum în opoziţie, şi-au anunţat şi ei demisiile.

Primul a afirmat în scrisoarea sa de demisie făcută publică că sistemul politic instituit în 2003 după căderea dictatorului Saddam Hussein şi-a arătat “eşecul răsunător” în timp ce, din surse oficială, corupţia a dus la deturnarea în această perioadă a 410 miliarde de euro din fonduri publice.

La începutul său, mişcarea de protest a cerut locuri de muncă şi servicii publice funcţionale, iar apoi a trecut la “căderea regimului”, o nouă constituţie şi o clasă politică în întregime reînnoită.

Paralizat de diviziuni, Parlamentul nu a reuşit să se reunească pentru a vota asupra reformelor propuse de şeful său Mohamed al-Halbousi şi de premierul Adel Abdel Mahdi.

Cei cincizeci de deputaţi ai lui Moqtada Sadr au început un sit-in sâmbătă seară, pe care promit să nu îl ridice decât odată ce revendicările manifestanţilor sunt “satisfăcute”.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă