26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalSUA anunţă eliberarea în Siria a unui 'combatant inamic' american deţinut în...

SUA anunţă eliberarea în Siria a unui ‘combatant inamic’ american deţinut în Irak

Într-o declaraţie, Departamentul de Justiţie (DoJ) a anunţat că a decis eliberarea în Siria, unde a fost luat prizonier, a unui combatant americano-saudit a cărui identitate nu a fost făcută publică.

Dar reprezentantul legal al acestuia, American Civil Liberties Union (ACLU), a declarat imediat că va lupta împotriva acestei decizii, denunţând un “mod ruşinos de a trata un cetăţean american”.

“Guvernul a recunoscut că nu are niciun motiv să continue detenţia clientului nostru şi că el nu reprezintă o ameninţare. Dar, în loc să propună o eliberare în deplină siguranţă, ei vor să abandoneze un cetăţean american într-o ţară sfâşiată de război, fără nicio garanţie de protecţie”, a declarat ACLU într-un comunicat. “Ceea ce guvernul oferă clientului nostru nu este o eliberare, este o condamnare la moarte”, adaugă ACLU.

Decizia de a-l elibera pe bărbat este o schimbare neaşteptată după ce guvernul american a insistat de la capturarea sa în septembrie pe dreptul său de a-l deţine pe termen nelimitat, pe motiv că el a fost un “combatant inamic” în Siria în rândurile SI.

El este primul american presupus membru al SI capturat pe câmpul de luptă. Bărbatul, care nu a fost inculpat niciodată, a negat mereu că are legături cu SI.

Autorizată să-l reprezinte, ACLU a combătut cu succes decizia din urmă cu două luni de a-l transfera în Arabia Saudită fără acordul său. În aprilie, un tribunal din Washington a blocat acest transfer.

În declaraţia sa miercuri, DoJ a anunţat că armata americană i-a oferit bărbatului posibilitatea de a alege între a fi eliberat într-un oraş din Siria al cărui nume nu va fi dezvăluit sau a fi trimis în apropierea unei tabere pentru persoane strămutate în Siria.

Dar bărbatul “nu a ales între cele două locuri şi a spus că nu va accepta eliberarea”. Prin urmare, “ministerul depune această notificare de intenţie de a-l elibera pe solicitant în oraşul specificat”.

Eliberarea ar trebui să aibă loc după o perioadă de aşteptare de 72 de ore ordonată de tribunal.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...
Ultima oră
Pe aceeași temă