21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalTratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare, în vigoare

Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare, în vigoare

În iulie 2017, aproape două treimi dintre ţările lumii au votat pentru adoptarea TPNW, document care interzice dezvoltarea, producerea, testarea, posesia şi utilizarea armelor atomice, scrie Agerpres.

De asemenea, ţările semnatare nu trebuie să permită staţionarea de armament nuclear străin pe teritoriul lor. Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos şi Turcia găzduiesc focoase americane.

”Armele nucleare prezintă pericole în creştere. Ele trebuie să fie eliminate urgent pentru a preveni consecinţe umane şi de mediu catastrofale pe care le-ar cauza orice utilizare”, a subliniat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o declaraţie.

Totuşi, intrarea în vigoare a TPNW nu va avea drept rezultat dezarmarea atât timp cât ţările cu arsenal nuclear şi NATO i se opun.

Dintre cele 122 de ţări care au votat pentru adoptarea tratatului, doar 51 – majoritatea ţări în curs de dezvoltare – l-au transpus în legislaţia naţională.

Cu puţin timp înaintea intrării în vigoare a acestui tratat, guvernul Germaniei a avertizat că TPNW ”are potenţialul de a face dialogul despre dezarmare mai dificil”. 

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă