16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalWhatsApp și fenomenul "fakenews" în India

WhatsApp și fenomenul “fakenews” în India

Mesageria, proprietate a companiei americane Facebook, este presată de autorităţile indiene pentru a pune capăt propagării acestor zvonuri care au provocat uciderea a peste 20 de persoane în ultimele două luni în India.

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei, guvernul “a indicat categoric că WhatsApp trebuie să acţioneze imediat pentru a pune capăt acestei ameninţări”. Serviciul de mesagerie s-a declarat “şocat” de aceste linşaje, promiţând să acţioneze rapid.

Materialul publicitar publicat în principalele ziare în engleză şi în hindi are titlul: “Împreună putem combate informaţiile false”. Acesta conţine zece sfaturi către utilizatori pentru a face deosebirea dintre zvonuri şi fapte.

“Nu daţi atenţie de câte ori primiţi un mesaj. Faptul că un mesaj este redistribuit de multe ori nu îl face adevărat”, avertizează serviciul de mesagerie.

De asemenea, WhatsApp le sugerează utilizatorilor să verifice informaţiile primite pe surse cu o reputaţie certă şi să nu distribuie mesaje dacă există o îndoială privind autenticitatea lor.

WhatsApp va testa în India un dispozitiv care să semnaleze dacă un mesaj a fost scris de cel care l-a trimis sau acesta pur şi simplu l-a transferat, mod obişnuit de propagare a zvonurilor.

Beneficiind de războiul preţurilor între operatorii de telefonie mobilă, reţelele sociale pătrund acum până în satele cele mai izolate din India. WhatsApp numără peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar în ţara de 1,25 miliarde de locuitori.

Primul linşaj în urma zvonurilor propagate pe WhatsApp a avut loc în India în mai 2017, în satul sărac Jharkhand, când mulţimi furioase au linşat opt persoane.

După un an de acalmie, acest flagel a luat amploare de la începutul lunii mai a acestui an, cu episoade de violenţă înregistrate în zece state din India.

Cele mai citite

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă