18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDIICOT face percheziții la Schweighofer Holzindustrie

DIICOT face percheziții la Schweighofer Holzindustrie

UPDATE

 

Procurorii DIICOT au ridicat, miercuri, mai multe documente de la sediul Direcţiei Silvice (DS) Hunedoara, din Deva, după ce, la primele ore ale dimineţii, au percheziţionat locuinţa directorului Radu Crişan şi apoi au verificat biroului acestuia din sediul regiei de stat.

“Anchetatorii au venit azi dimineaţă (miercuri, n.r.) la ora 6,00. Au făcut o percheziţie la mine acasă şi după ce au finalizat această operaţiune am trecut la verificarea biroului unde activez. Au solicitat acte, prin mandat – de exemplu, fişele posturilor. Restul au verificat şi ridicat documente pe care dânşii considerau că le pot fi necesare în vederea continuării anchetei pe care o desfăşoară”, a declarat directorul DS Hunedoara, Radu Crişan.

Întrebat dacă ar exista o legătură între Direcţia Silvică Hunedoara şi producătorul Schweighofer Holzindustrie, directorul Radu Crişan a menţionat că, în urmă cu mai mulţi ani, compania menţionată a cumpărat lemn şi de la DS Hunedoara.

“Nu pot să-mi dau seama. Probabil că, în urmă cu ani de zile, acea firmă cumpăra lemn şi de la Direcţia Silvică Hunedoara. Probabil că aceasta este legătura care s-a făcut între Schweighofer şi Direcţia Silvică Hunedoara. Noi (DS Hunedoara, n.r.) scoatem lemn la licitaţie. Din câte ştiu eu (…) cel puţin în ultima perioadă, şi nu chiar scurtă, acea firmă nu a mai participat la licitaţiile pe care noi le organizăm”, a arătat Crişan.

Directorul DS Hunedoara a precizat că, din câte a înţeles, ar avea calitatea de martor în această cauză.

 

Parchetul anti-mafia şi structuri din poliţie controlează sediul central al companiei precum şi alte 23 de locuri din toată ţara. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 milioane de euro. Societatea austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat.

Perchezițiile au loc în București și în județele Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor, la persoane fizice şi juridice, din care patru la sediile unor instituţii publice. Ancheta DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”, arată procurorii DIICOT.

„În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori”, subliniază anchetatorii.

Potrivit acestora, la aceste infracțiuni, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Cele mai citite

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă