13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicatele ANP: "Despăgubirea deţinuţilor va costa între 370 şi 550 de milioane...

Sindicatele ANP: “Despăgubirea deţinuţilor va costa între 370 şi 550 de milioane de euro”

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susțin că periodic, trebuie să corecteze ”încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei”. ”Mai nou, încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o”, susţin sindicaliştii.

”Periodic, ne aflăm în neplăcuta situaţie de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei, care – mai nou – încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înţeles dimensiunea dezastrului: această iniţiativa va costa între 370 şi 550 de milioane de euro”, susţin sindicaliştii din ANP.

Aceştia fac referire la o postare pe Facebook a ministrului Tudorel Toader care a scris că ”niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale foştilor deţinuţi, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare” şi ataşează comunicatului o declaraţie video a ministrului în care vorbeşte despre faptul că Ministerul Justiţiei va propune ca despăgubire o supă cuprinsă între 5 şi 8 euro pe zi.

Sindicalilştii susţin că valoarea totală a despăgubirilor va fi uriaşă.

”Concret, la un rulaj total al deţinuţilor, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut). În estimarea costului total am introdus o valoare mediană: nu toţi deţinuţii beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare”, mai spun sindicaliştii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 21 martie, că se fac calcule pentru a stabili impactul financiar al acordării de despăgubiri ce vor fi acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă