13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană, scrisoare către autoritățile române, pe Justiție

Comisia Europeană, scrisoare către autoritățile române, pe Justiție

”Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţiile din România, în special evoluţiile legislative privind legile justiţiei şi legile pentru Codul penal şi Codul de procedură penală. Analizăm amendamentele în ceea ce priveşte conformitatea acestora cu legislaţia UE şi am transmis autorităţilor române întrebări precise şi detaliate cu privire la aceste probleme de interes”, a precizat duminică un purtător de cuvânt al CE ca răspuns la o solicitare a Agerpres.

La 3 octombrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere privind situaţia statului de drept în România, la care au fost prezenţi şi şefa guvernului român, Viorica Dăncilă, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Acesta a avertizat autorităţile de la Bucureşti că executivul comunitar va fi dur, dacă va fi necesar, în evaluarea României, în timp ce Viorica Dăncilă a încercat să convingă că România va respecta statul de drept şi că nu se va abate de la drumul său pro-european.

“Urmărim ultimele evoluţii din România cu preocupare. Independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE”, a spus înaltul oficial european.

“Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele”, a subliniat Timmermans.

La rândul său, şefa guvernului de la Bucureşti a spus în plenul PE că justiţia trebuie să fie corectă pentru cetăţeni, “beneficiarii măsurilor din Parlamentul European şi din parlamentele naţionale”. Ea a mai afirmat că în rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu a văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului şi despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie din România.

“Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. (…) Nu am văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie”, a afirmat Dăncilă în plenul PE.

Ea le-a spus eurodeputaţilor că există decizii judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe pentru a crea vinovăţii sau cum erau şantajaţi martorii pentru a depune mărturii mincinoase. “Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. (…) Asta înseamnă, mai bine spus, că acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat”, a spus Viorica Dăncilă.

 

Cele mai citite

Vama Veche: Marș de solidaritate în memoria celor doi studenți uciși de Vlad Pascu

Zeci de tineri participă joi după-amiază la un marş de solidaritate în memoria celor doi studenţi ucişi de Vlad Pascu în accidentul de la...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă