21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă: Pentru dezvoltarea parteneriatului România-SUA e nevoie de cât mai multe investiţii

Dăncilă: Pentru dezvoltarea parteneriatului România-SUA e nevoie de cât mai multe investiţii

Premierul Dăncilă a discutat, miercuri la sediul Executivului, cu delegaţia AMRO despre oportunităţile de dezvoltare a investiţiilor în România, pârghie de consolidare a cooperării dintre România şi SUA în toate domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

”România este aliat ferm şi responsabil al Statelor Unite, iar pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic este nevoie de cât mai multe investiţii”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a transmis delegaţiei americane că Guvernul este dispus să dialogheze în vederea identificării unor soluţii pentru eliminarea barierelor birocratice şi legislative, astfel încât România să ofere un cadru cât mai prietenos pentru mediul de afaceri.

Totodată, premierul a prezentat măsurile de stimulare a investiţiilor adoptate deja de Guvern, între care modificarea Legii achiziţiilor publice, a schemei de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact major în economice, precum şi cele 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat.

Reprezentanţii companiilor americane şi-au arătat interesul de a extinde investiţiile în România în industria de apărare, în domeniile medical, IT, energie, mediu şi infrastructură, potrivit sursei citate.

Preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart, a asigurat că reprezentanţii investitorilor americani vor susţine în continuare aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Un alt aspect important al discuţiilor l-a reprezentat dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare. În acest context, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a menţionat relaţia privilegiată a României cu Statele Unite şi ponderea deţinută de domeniul apărării în cooperarea din cadrul Parteneriatului Strategic.

Referitor la interesul manifestat de investitorii americani din industria de apărare faţă de România, a fost subliniat interesul Guvernului de a stimula investiţiile.

”Ne dorim ca o parte cât mai mare din cota de 2% din PIB alocată apărării să se regăsească în industria naţională de apărare, prin atragerea de contracte de offset – transfer tehnologic şi cooperare industrială”, a declarat Mihai Fifor.

Din delegaţia României prezentă la întâlnirea de la Palatul Victoria au mai făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă