14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăȘtirile zileiDe ce este "atacat" AstraZeneca: este un vaccin accesibil pentru orice țară...

De ce este “atacat” AstraZeneca: este un vaccin accesibil pentru orice țară din lume

Vaccinul anti – Covid produs de AstraZeneca este accesibil pentru orice țară din lume, iar acesta este motivul real pentru care se încearcă a fi îndepărtat, susține o analiză publicată, marți, pe grupul de Facebook “Reportaje-Live”.

Potrivit acestei analize, în momentul în care s-a pus problema elaborării unor vaccinuri împotriva Covid, “tehnologiile ultramoderne destinate unor vaccinuri eficiente existau deja. Problema era ca institutele de cercetare care le detineau nu detineau capacitatea de a le fabrica la nivel de masa. Asa au aparut asocieri BioNtech-Pfizer sau Oxford – Astra-Zeneca. Unii veneau cu tehnologia si altii cu capacitatile de productie”.

Cea care a impus ca vaccinul AstraZeneca să fie accesibil populației largi a fost Sarah Gillbert, șefa echipei de cercetare de la Universitatea Oxford. Sarah Catherine Gilbert este profesor de Vaccinologie.

“In nebunia asta, Sarah Gillbert, unul dintre cei mai renumiti specialisti in vaccinuri din lume si sefa echipei de la Oxford si-a mentinut coloana vertebrala. A conditionat colaborarea intre Oxford si gigantul britanico-suedez Astra-Zeneca de obligatia de a face vaccinul anti Covid accesibil pentru oricine, pentru orice tara din lume. Practic cercetatorii de la Oxford si-au cedat munca conditionat. Si de aici incepe saga vaccinului Astra Zeneca. Prima problema cu acest vaccin este ca costa mult prea putin”.

Analiza publicată, marți, pe internet arată și o listă de prețuri la care a cumparat UE vaccinurile anti – Covid. Prețurile ar fi următoarele: 
“Oxford – AstraZeneca: 1,78 Euro
Johnson & Johnson: 8,50 Dolari
Sanofi-GSK: 7,56 Euro (inca nu e gata)
CureVac: 10 Euro (in aprobare)
Pfizer – BioNTech: 12 Euro
Moderna: 18 Dolari”

“Cand ai un vaccin atat de ieftin cam strici piata vaccinurilor si afacerile cu potential de zeci sau sute de miliarde. Nu acum, azi, cand toti cumpara orice, indiferent cat costa. Pe termen mediu insa situatia e diferita. Tarile sarace din lume cu siguranta vor prefera AZ” (AstraZeneca), argumentează analiza postată pe grupul “Reportaje-Live”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă