27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăȘtirile zileiÎncă 30 de zile de stare de alertă. Se interzic grupurile mai...

Încă 30 de zile de stare de alertă. Se interzic grupurile mai mari de șase persoane

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Guvernul Orban a dispus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întregul teritoriu național.

Prima zi a etapei de prelungire a fost cea de 16 august, ceea ce înseamnă că ultima zi de stare de alertă va fi cea de luni, 14 septembrie – dacă nu intervine o altă prelungire.

“Starea de alertă continuă pentru o perioadă de încă 30 de zile fără măsuri de restricţii suplimentare şi în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice va fi adaptată această stare de alertă la noile condiţii, în măsura în care acest lucru va permite”, a precizat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Orban, după încheierea ultimei şedinţe de Guvern.

Masca împotriva Covid trebuie purtată obligatoriu în următoarele zone: spații publice închise, spații comerciale, mijloace de transport în comun, locuri de muncă. De asemenea, masca de protecție este obligatorie, pentru toate persoanele cu vârstă mai mare de cinci ani, în următoarele spații deschise: piețe, târguri, stații și peroane de autobuz sau de tren, faleze, zone în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje.

Pe de altă parte, aceste activități sunt reglementate prin restricții dure. Astfel, mitingurile, demonstrațiile, precesiunile și concertele în spații deschise sunt interzise. Competițiile sportive, inclusiv cele în bazine acoperite sau descoperite, se pot desfășura numai fără spectatori. Activitățile recreative și sportive în aer liber se pot desfășura cu cel mult zece participanți.

“În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea de asemenea grupuri”, precizează HG 668 / 2020.

Evenimentele private sunt permise cu un număr de cel mult 20 de participanți în spații închise sau cu un număr de cel mult 50 de participanți în spații deschise.

Restaurantele nu pot funcționa în spații închise, ci doar în spații exterioare, cu păstrarea unei distanțe de cel puțin doi metri între mese și cu cel mult patru persoane la o masă, „dacă sunt din familii diferite”. Cu alte cuvinte, o familie compusă din peste patru persoane poate stat totuși la aceeași masă, pe terasa unui restaurant.

 

„Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunerea niciunei alte restricții. Ultimele măsuri luate – limitarea programului și purtarea măștilor, nu afectează desfășurarea activităților economice”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Starea de alertă continuă pentru o perioadă de încă 30 de zile fără măsuri de restricţii suplimentare. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice va fi adaptată această stare de alertă la noile condiţii, în măsura în care acest lucru va permite”

Ionel Dancă,

Șeful Cancelariei premierului

 

Poate starea de alertă să țină în loc epidemia de coronavirus?

Starea de alertă oferă mai multă putere administrației și forțelor de ordine, mergând până la dreptul de carantinare a unor localități, dar nu exclude rolul măsurilor de protecție individuale, care țin de fiecare cetățean.

Cât timp durează noile restricții?

Prelungirea stării de alertă este valabilă până la data de 14 septembrie inclusiv, ceea ce înseamnă că anul școlar va începe în stare de alertă, cu posibilitatea adăugării unor restricții specifice, la acel moment.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Festival cu droguri”. Un traficant a fost prins după ce a încercat să introducă ciuperici, amfetamină la un festival

Într-o acțiune desfășurată în data de 06.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au efectuat...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă