17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTeodor Meleşcanu, noi detalii despre privind mutarea ambasadei la Ierusalim

Teodor Meleşcanu, noi detalii despre privind mutarea ambasadei la Ierusalim

”Ştiu că suntem pe ultimii metri să prezentăm materialul dorit”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, întrebat despre memorandumul privind relocarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, pe 18 septembrie, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile şi că analizează avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna următoare urma să se prezinte o decizie.

„Am primit şi ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele şi dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanţilor politici şi sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte ştiu ultimul minister care ne-a transmis observaţiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a afirmat ministrul de Externe, pe 18 septembrie, Teodor Meleşcanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Toate liniile mari de acţiune, menţionate şi în anii trecuţi, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, unde poziţiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce priveşte statutul Ierusalimului ”, a spus Klaus Iohannis în timpul discursului ţinut cu prilejul primirii şefilor de misiuni şi a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, în condiţiile în care, în luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum în acest sens.

Pe 26 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunţa că analiza care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în acea săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că “nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia”. Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea “există” şi că este “unul din elemente care trebuie avut în vedere”.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat, luni, pentru agenţia MEDIAFAX, şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegaţia miniştrilor fiind condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

“Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedinta G2G. Temele de discuţie abordate vor fi relaţiile bilaterale, relaţia cu Uniunea Europeană precum şi cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis şi în discutiile cu alte state”, se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către MEDIAFAX.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă