18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăȘtirile zileiVila General Dr. Constantin Costea, din cartierul Cotroceni, scoasă la licitaţie

Vila General Dr. Constantin Costea, din cartierul Cotroceni, scoasă la licitaţie

Generalul Dr. Constantin Costea achiziţiona acest imobil în 1926, perioadă în care Cotroceniul, cartierul din care făcea parte, devenea zona de rezidenţă a unora dintre cei mai importanţi oameni de elită culturală şi ştiinţifică. 

Clădirea, astăzi monument istoric, are o arhitectură în stil neoromânesc şi păstrează un farmec aparte atât în exterior, cât şi în interior unde elementele din lemn masiv sculptat reliefează suprafeţele arcadelor, ale uşilor şi ale ferestrelor brâncoveneşti, decorate cu vitralii pictate manual.

Vila este situată vizavi de Universitatea de Medicină şi Farmacie, lângă Parcul Eroilor Sanitari şi monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuţi, Muzeul Naţional Cotroceni şi Grădina Botanică.

Începând cu anul 1888, Cotroceniul cunoaşte edificarea a unora dintre cele mai importante obiective din zonă, precum Palatul Cotroceni, Academia Militară sau Universitatea de Medicină şi Farmacie – considerată cel mai frumos palat neobaroc din Bucureşti, înfiinţată de doctorul militar Carol Davila. Acesta ajunge pe meleagurile româneşti ca invitat al domnitorului Barbu Ştirbei care va deveni ulterior unul dintre cei mai importanţi deţinători de terenuri din zonă, inclusiv al celui pe care s-a construit vila Generalului Dr. Constantin Costea (născut în 15.XI.1877, la Brăila), fost medic şef al Corpului Vânătorilor de Munte.

Potrivit Artmark Historical Estate, arhitectura de factură modernistă a edificiilor şi a caselor, proiectate de nume precum Louis Blanc, I. Sillion, Petre Boico, Jean Burcus sau I. Moscovici, a condus la formarea unei zone exclusiviste în cartierul Cotroceni, care va deveni rezidenţa unora dintre cei mai importanţi oameni de elită culturală şi ştiinţifică, ca de pildă, Ion Barbu, Adrian Maniu, Ion Minulescu, Carol Davila, Eugen Lovinescu, sculptorul Oscar Han, omul de ştiinţă Emil Racoviţă sau compozitorul Vasile Vasilache.

Denominările şi numerotarea arterei au cunoscut mai multe schimbări de-a lungul vremii, actualul bulevard al Eroilor Sanitari purtând în anul 1926 numele de Bulevardul Independenţei şi numărul 39, vreme în care Generalul Dr. Constantin Costea achiziţiona acest imobil. 

Suprafaţa terenului este de 380 de metri pătraţi, suprafaţă construită fiind de 721 de metri pătraţi. Imobilul are 14 camere şi opt băi.

Păstrarea arhitecturii din Cotroceni şi protejarea zonei din punct de vedere urbanistic încadrează vila Generalului Dr. Constantin Costea într-un complex arhitectural conservator de istorie şi de trecut.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă