14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăLifestyleCare sunt de fapt efectele sucurilor asupra organismului

Care sunt de fapt efectele sucurilor asupra organismului

Sucurile dietetice au apărut la începutul anilor 1960 şi promiteau, datorită conţinutului redus de calorii şi de zahăr, să fie o alternativă mai sănătoasă la sucurile obişnuite.

În privinţa gustului, este greu de făcut diferenţa între sucurile obişnuite şi cele dietetice şi la fel de greu este şi pentru organismul uman să facă această diferenţă.

Până nu demult, tot ceea ce mâncam conţinea un anumit număr de calorii. Când mâncăm ceva dulce, de exemplu, creierul trimite semnale pancreasului, iar acesta începe să producă insulină, care stochează moleculele de zahăr în celulele noastre, pentru energie.

Atunci când bem sucuri dietetice, îndulcitorul ne păcăleşte corpul să creadă că este zahăr, dar când caloriile nu apar, insulina nu are ce să stocheze.

Cercetătorii consideră că păcălirea repetată a organismului nostru poate explica de ce studii după studii ajung la aceeaşi concluzie, că sucurile dietetice sunt asociate cu sindromul metabolic.

Sindromul metabolic este un mix  format din tensiune arterială mărită, un nivel ridicat al glicemiei şi creşterea în greutate, care amplifică riscul de diabet zaharat, boală cardiacă şi atac vascular cerebral.

De fapt, un studiu a constatat că băutorii de sucuri dietetice prezintă un risc mai ridicat de atac vascular cerebral şi demenţă decât băutorii de sucuri obişnuite.

Un alt studiu derulat pe parcursul a opt ani, în perioada 1979-1988, a arătat că participanţii care la început aveau o greutate normală şi au băut în medie 21 de sucuri dietetice pe săptămână au prezentat  un risc dublu de a deveni suprapoderali sau obezi până la sfârşitul studiului, comparativ cu oamenii care nu au consumat deloc astfel de băuturi.

În timp ce consumarea unui suc dietetic la masă pare o alternativă gustoasă şi fără calorii, cercetările încep să arate că acesta ar putea fi cel mai nepotrivit moment, pentru că produsul poate perturba modul în care sunt metabolizate caloriile reale. Astfel, ar putea rezulta calorii în exces care să fie metabolizate ca grăsimi.

O altă problemă ar putea fi faptul că îndulcitorii artificiali din sucurile dietetice pot fi de zeci până la de sute de ori mai dulci decât zahărul. Aşa că atunci când îi gustăm, creierul nostru anticipează mai multe calorii decât primim. Este ca atunci când mergem la o petrecere şi aşteptăm multă mâncare, primim în schimb câteva legume şi brânză vegană şi plecăm nemulţumiţi şi flămânzi. În acelaşi mod, îndulcitorii artificiali ne fac creierul să dorească mai mult, iar studiile au arătat că acest lucru conduce la un apetit crescut şi la o posibilă creştere în greutate, la şoareci şi la oameni.

Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă