14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleCei trei R, dar în varianta Greenpeace: Reducere, reutilizare, reciclare

Cei trei R, dar în varianta Greenpeace: Reducere, reutilizare, reciclare

Greenpeace reamintește indivizilor, dar și comunităților că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facă este să reducă mai întâi consumul, apoi să reutilizeze produsele cât mai mult posibil și, în al treilea rând, să utilizeze produse care sunt fabricate 100% din fibre alternative reciclate și responsabile.  Toate produsele trebuie să fie în așa fel fabricate încât să fie ușor de reciclat.

 Când cumpără lemn sau textile fabricate din materie primă brută, marii producători trebuie să specifice sursa provenienței materialelor, dacă a fost protejată specia respective și arealul său și dacă drepturile localnicilor au fost respectate.

 Certificarea provenienței lemnului și a pădurii poate reprezenta o unealtă de mare valoare în protejarea zonelor puternic afectate de despăduriri.

 În orice caz, verificarea antecedentelor reprezintă o unealtă în cazurile în care în anumite state în care prezenta ONG-urilor pe această zonă sunt slab reprezentate sau în țări în care nivelul corupției este foarte ridicat. De asemenea, această bază de date poate fi utilizată și pentru zonele în care au loc defrișări masive, fără informarea autorităților sau cu acceptul tacit al acestora.

 Organizația avertizează împotriva utilizării unor sisteme de certificare a pădurilor mai slab dezvoltate, cum ar fi PEFC, care nu poate garanta nici legalitatea, nici practicile minime de gestionare a fondului forestier din teren.

 Greenpeace International nu mai este membru al niciunei scheme de certificare a lemnului. Entitățile Greenpeace din diversele țări pot fi membre ale FSC unde aleg să se angajeze la nivel național pentru o implementare puternică la nivel local. În prezent, niciuna dintre entitățile Greenpeace nu este membră al PEFC sau al afiliaților săi.

Orientare către persoane și comunități Reducerea, reutilizarea și reciclarea

Greenpeace reamintește indivizilor, dar și comunităților că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facă este să reducă mai întâi consumul, apoi să reutilizeze produsele cât mai mult posibil și, în al treilea rând, să utilizeze produse care sunt fabricate 100% din fibre alternative reciclate și responsabile.  Produsele cele mai ecologice sunt cele care nu ajung în coșul de gunoi.

Trebuie să reducem dramatic consumul de produse din fibră de lemn dacă vrem să protejăm ultimele păduri rămase. Atunci când produsele de unică folosință sunt absolut necesare, ele ar trebui să fie compuse din fibre alternative 100% reciclate și/sau fabricate în mod responsabil, ori de câte ori este posibil.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă