12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleRomânii vor reintroducerea „garanției” și plata a 50 bani pentru un ambalaj...

Românii vor reintroducerea „garanției” și plata a 50 bani pentru un ambalaj din sticlă

Românii sunt de acord în proporție covârșitoare să achite bani pentru fiecare ambalaj din sticlă pe care apoi să-i recupereze în momentul predării acestuia. Conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 17 – 24 august la comanda Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cele 820 de persoane intervievate s-au declarat în proporție de 96% de acord să fie introdus un sistem de garanție – depozit pentru ambalaje returnabile. Practic, să se revină la sistemul folosit până în 1990, atunci când la cumpărarea unui produs ambalat în sticlă sau borcan se achita așa-numita „garanție”, bani ce puteau fi ulterior recuperați de la centrele locale de primire a ambalajelor.

Sondajul făcut de IRSOP (Institutul Român Pentru Sondarea Opiniei Publice) a arătat că patru dintre cinci români chestionați sunt de acord cu o valoare de 50 bani per ambalaj. O valoare similară cu cea din mai multe țări ale Uniunii Europene, cum ar fi Olanda, unde pentru o sticlă se achită la cumpărare 10 euro-cenți (aproximativ 48,5 bani), valoare ce este apoi restituită în momentul depunerii acesteia în aparatele speciale puse la dispoziție de magazinele alimentare. În aceeași țară, pentru un ambalaj tip PET de 1,5 litri, cumpărătorul achită o taxă de 25 euro-cenți (aproximativ 1,22 lei), valoare ce se recuperează pe același sistem ca și în cazul ambalajelor din sticlă.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, se bucură să vadă că românii chestionați sunt de acord cu plata ambalajelor de sticlă și tocmai de aceea trebuie urgentată introducerea sistemului garanție-depozit.

„România este foarte departe de normalitate în ceea ce priveşte reciclarea. Chiar dacă la sticlă stăm puţin mai bine, per total reuşim să reciclăm abia 15% din deşeurile pe care le producem. Iată că populaţia este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Cetăţenii României sunt cei mai importanţi parteneri ai noştri şi avem datoria să nu îi dezamăgim. Se întâmplă rar ca o politică publică să obţină aprobarea aproape unanimă a populaţiei, ceea ce ne oferă încredere că implementarea unui astfel de sistem în România va produce rezultatele foarte bune pe care le-am văzut şi în alte ţări.”, este de părere ministrul Costel Alexe.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă