13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleVrei să închiriezi o mașină? Câteva informații utile

Vrei să închiriezi o mașină? Câteva informații utile

Imaginându-te într-o decapotabilă, cu părul fâlfâind în aer și jumătatea ta la braț, te-ai gândit să închiriezi o mașină în străinătate. Apoi, ai deschis entuziasmat primul site de specialitate care ți-a ieșit în cale, ai găsit o mașină și până aici te-au adus click-urile. Pentru că de aici încep nedumeririle. Trebuie să-ți faci un card de credit? Trebuie să-ți dai datele? Să lași garanție? Cu fiecare pas în plus, se mai ivesc doi-trei termeni de care n-ai mai auzit niciodată și o mulțime de întrebări la care nu-ți răspunde nimeni direct. Dar înainte să te lași păgubaș, aruncă un ochi pe sfaturile de mai jos.

 Rezervă din timp

Prețurile mașinilor de închiriat sunt dinamice. Adică, ce cauți acum s-ar putea să nu semene deloc cu ce cauți peste o oră. Cu atât mai puțin, peste 10 zile. E cam la fel ca la biletele de avion. Cu cât te apropii de ziua ridicării mașinii, cu atât cresc prețurile. Iar dacă prinzi o ofertă, e bine să n-o lași să-ți scape. Pentru că e foarte posibil să dispară dacă dai refresh.

 Citește recenzii

Un om informat este mai greu de păcălit. Pe principiul ăsta, e bine să faci o mică cercetare de piață înainte să scoți cardul de credit. Folosește un site agregator, care îți adună oferte de la mai multe firme de închirieri. Apoi, vezi ce spun oamenii pe net despre firmele respective. Vei constata de multe ori că o mașină incredibil de ieftină e o capcană. Poate fi oferită de o firmă neserioasă, care-ți impută costuri nejustificate sau încearcă să te păcălească la combustibil. Iar oamenii au grijă, de obicei, să facă aceste probleme cunoscute după ce se lovesc de ele.

 Refuză extra-opțiuni la fața locului

Dacă iei sau nu asigurare suplimentară pentru mașina închiriată, este o alegere personală. În principiu, e bine să fie. Atâta timp cât nu o cumperi acolo, pe loc, în momentul în care ridici mașina. Costurile sunt radical diferite față de ce puteai cumpăra online. Tot aici intră alte „extra-uri” pe care reprezentantul firmei va încerca să ți le bage pe gât: GPS, al doilea șofer (dacă vrei să mai conducă cineva), combustibil pre-plătit etc. Ține minte că tot ce ți se propune acolo e menit să-ți ia banii.

 Verifică bine mașina

În momentul în care închiriezi mașina, ți se oprește suma efectivă a chiriei, plus un depozit care poate varia între 500 și mii de euro, în funcție de mașină. Acest depozit îți este returnat pe cardul de credit după ce înapoiezi mașina. Cu o singură condiție: să fie în aceeași stare în care ai primit-o. Capcana aici este că s-ar putea să vină deja cu defecte, zgârieturi, sunete dubioase. Când iei în primire mașina, ai grijă să o inspectezi îndeaproape, să pornești motorul și să-i atragi atenția reprezentantului dacă sunt nereguli. N-ar strica să faci și câteva poze.

 Citește și scrisul mic

Din nou, dacă ești informat, ești mai câștigat. Citește bine toate condițiile și politicile ascunse ale firmei. Doar așa poți afla despre taxe ascunse, condiții de utilizare și alte lucruri pe care e bine să le descoperi din timp.

 Că închiriezi pentru prima dată o mașină sau ești deja veteran în domeniu, sfaturile de mai sus vor prinde bine. La fel se poate spune și despre CardAvantaj, un card de credit pe care-l vei folosi și după ce ai închiriat mașina. Pentru că vine cu rate fără dobândă* la peste 9500 de magazine partenere din toată țara. Și chiar cu oferte bune în străinătate.

 

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

 

 

 

Cele mai citite

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă