17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiCioloș, sau răspunsul la dilema existențială a Uniunii Salvați USR-ul

Cioloș, sau răspunsul la dilema existențială a Uniunii Salvați USR-ul

Că USR e un partid mai variat, în pragul iernii, ca un borcan cu murături asorate, nu încape nicio îndoială. Oamenii tineri și entuziaști care s-au înscris în el începând de acum patru ani, n-au făcut-o pentru o ideologie anume, ci pentru că îl percepeau ca „altceva”, ca o alternativă cinstită la sistemul politic actual.

Pe unii, însă, tocmai lipsa unei ideologii clare i-a pierdut pe drum. Pe alții – certitudinea că ”alternativa” asta se desena frumos doar pe hârtie și în vizualurile plătite cu bani frumoși piariștilor de Facebook.

Prăbușit din cerul iluziilor, la parlamentarele din acest an USRul și-a mototolit blazonul, înfigându-se cu bazonul fix în sticla de socată a domnului Barna. Ferit de sistemul ăla care a compromis alte partide, băgându-și coada ca să le distrugă din interior (vezi cazul PNȚCD sau Duda), USRul a căzut victima propriilor sisteme de valori, de organizare, de funcționare, sau tocmai lipsei acestora.

Cu o linie a doua inexistentă, cu candidați obscuri sau sfertidocți prin teritoriu, partidul a pierdut nu numai votul păturii anti PSD, ci și susținerea Diasporei, cea care, după atâția ani de mestecat guma ”M..e, Dragnea!”, rămasă între timp fără gust, așteptau promovarea unei platformă constructive în locul omniprezentului și demodatului slogan ”O Românie fără hoție!”.

Cu șpițul electoratului adânc înfipt în turul pantalonilor cu vedere la glezne, USR are nevoie de o reformă rapidă, atât la nivel de imagine, cât și în materie de conținut. Ce i-ar lipsi, în primul rând, ar fi un lider real, charismatic. Barna e departe de acest profil. Nu știm cât e de onest, de cumsecade, de vertical, dar în mod cert Dănuț are tot atâta charismă cât un manechin în costum de schi, agățat în vitrina de la Decathlon. Clodilde ar avea ea charismă când vorbește despre furăciunile PSD, dar e și femeie, și franțuzoaică, două lucruri pe care românii, un neam care-și cam altoiește, în general, femeile, și fără pricină, că știu ele de ce, nu le-ar accepta.

Astfel, singura mișcare ce ar avea șanse să transforme, pentru USR, inerția șutului în dos în energie pentru un pas înainte ar fi preluarea frâileor de către Cioloș. Altfel, USR o va apuca pe drumul fără întoarce al altor partide de matematicieni de care s-a ales praful, iar PSD va deveni partid unic, chiar dacă votanții lui nu știu să numere decât până la trei sticle de ulei și cinci kile de zahăr.

Cele mai citite

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...
Ultima oră
Pe aceeași temă