19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiCum poate pierde Simona Halep locul 1 mondial?

Cum poate pierde Simona Halep locul 1 mondial?

Dar nu numai aceasta poate ameninţa poziţia liderului mondial. La începutul turneului de la Melbourne șase jucătoare sperau să ajungă în posesia fotoliului de lider: Aryna Sabalenka, Daria Kasatkina, Kiki Bertens, Caroline Wozniacki, Angelique Kerber și Sloane Stephens o puteau depăși pe româncă.

După cum a văzut ieri o ţară întreagă, Simona Halep s-a oprit în optimile de finală la Australian Open, după o înfrângere cu scorul de 1-6, 6-4, 4-6 cu Serena Williams.

Momentul psihologic a fost când, în setul trei, a avut două mingi de break. Într-un moment în care defensiva şi greşelile Serenei, o femeie la 37 de ani, au fost evidente. Părea un pic resemnată. Era 3-3 în setul decisiv. 

În cursă pentru locul 1 WTA se mai află: Sloane Stephens, Naomi Osaka şi Petra Kvitova, care au nevoie cel puţin să treacă de semifinale pentru a-i lua locul româncei.

Pentru Angelique Kerber, Elina Svitolina şi Karolina Pliskova va fi şi mai greu. Ele sunt nevoite, măcar una, să ajungă în finala de la Australian Open, pentru a avea o şansă să urce pe locul 1 în lume.

Revenind la meciul de ieri, a fost de un dramatism previzibil, în condiţiile în care Simona Halep întâlnea un munte de succes, dar şi de osânză la şale.

Toţi am sperat că Simo va face iar un meci de mare determinare. N-a fost aşa. Serena în primul set zburda ca-n prima tinereţe. Servea cu peste 150 de km/oră. O torpilă greu de stăvilit, chiar dacă crucile bătute te mai ajută uneori.

Meciul, care s-a văzut ca o finală, a cam semănat, dacă-mi permiteţi, cu finala de la Roland Garros din 2014, pierdută de Simona Halep cu Maria Şarapova.

Foarte probabil că Simona Halep va pierde şi şefia în WTA. Nu e o dramă naţională. La individual, Halep a demonstrat că e unică. Şi sus pe podium, şi mai jos cu o treaptă, greu va putea fi egalată vreodată de un nenăscut performer român.

Poate că nu şi-a găsit antrenorul potrivit. Poate că un psiholog ar ajuta-o în carieră. Dar de la 1.400 de km de Oracolul din Delphi e greu să fii Pythia. 

Dacă vor fi români care să o judece, aceştia ar trebui întrebaţi ce performanţe au reuşit ei în viaţă la individual? De pe bancă sau din faţa televizoarelor, toţi avem recomandări şi forţa dată de pop-corn, numai că în arenă joacă supereroii, nu antrenorii virtuali care se pricep la toate şi la nimic.

Go, Simo!  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă