14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăArticolul despre 1 decembrie a fost schimbat pe siteul ZDF

Articolul despre 1 decembrie a fost schimbat pe siteul ZDF

Articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă şi preluat de postul public de televiziune ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România a fost schimbat pe site-ul oficial al televiziunii ZDF.

Dacă până acum articolul vorbea despre ”anexarea Transilvaniei”, acum acesta vorbește despre ”aderarea Transilvaniei”.

Reacția vine după ce Ministerul de Externe și ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, au cerut corectarea informațiilor.

 

Evoluția scandalului

În data de 1 decembrie 2018, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la ”anexarea” unei părți a Ungariei. „România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania. Prin acest câștig teritorial, în urma căderii Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit cu o treime teritoriul. În Transilvania, românii erau deja atunci majoritari. Reprezentanții celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România. Cei mai mulți germani din România au emigrat între timp”, se afirmă în știrea respectivă.

Ambasada României la Berlin a trimis DPA o scrisoare, în care își exprimă consternarea față de stilul tendențios din informare și solicită cu fermitate corecturile necesare. ”Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului <> în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel puțin deficitară a istoriei. În data de 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina”, se afirmă în scrisoarea semnată de Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. ”Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări. Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei”, este solicitarea din scrisoare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut rectificarea știrii și a  transmis că ”a luat notă cu consternare de articolul DPA, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voință a Transilvaniei de unire cu România”. MAE spune că, ”dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice”. ”La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina”, se menționează în comunicatul MAE.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă