17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăPoliticăSenatul a aprobat Legea carantinei. Direcțiile de Sănătate pot decide carantina obligatorie

Senatul a aprobat Legea carantinei. Direcțiile de Sănătate pot decide carantina obligatorie

Senatul României, în calitate de Cameră decizională, a aprobat, în seara zilei de joi, 16 iulie, legea care reglementează izolarea, carantina și spitalizarea persoanelor suspecte sau infectate cu coronavirus.

Proiectul a fost aprobat cu 115 voturi “pentru”, 8 “împotrivă” și trei abțineri. Printre cei care au votat împotrivă s-a numărat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Camera Deputaților aprobase proiectul încă de acum o săptămână, dar față de varianta propusă de Guvern și aprobată de Camera Deputaților, Senatul a venit cu propriile sale modificări.

“Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă”, precizează legea aprobată de Senat.

“În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară”, menționează textul legii. 

Senatul a retras din varianta pe care a aprobat-o acele articole care ar fi permis ca statul “să confiște bunuri sub motiv de pandemie”, a anunțat senatorul Robert Cazanciuc (PSD). 

Legea votată de Senat, în calitate de Cameră decizională, va fi înaintată spre promulgare șefului statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...
Ultima oră
Pe aceeași temă