21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăPoliticăTăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret ce...

Tăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret ce a făcut greşit Guvernul

„Vreau să vă explic care e poziţia mea bazată pe două elemente. Primul oficialii europeni nu sunt în măsură, capabili, să ofere un singur element concret, ce a făcut Guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii. Eu nu am văzut proiectul de OUG. Eu ştiu foarte bine că nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situaţie foarte gravă care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că completurile de 5 judecători au fost constituite ilegal în România. Ca urmare, o serie din cei condamnaţi au putut fi eliberaţi pentru că au făcut contestaţiile în timp util, alţii din păcate stau în continuae şi zac în inchisoare”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.

Liderul ALDE a precizat că oficialii UE au un dublu standard şi dau semne că sunt în campanie electorală, folosind ca temă justiţia şi statul de drept.

„Indiferent de cine e vorba, că sunt oameni politici sau obişnuiţi nu există în justiţie ideea de a accepta daune colaterale. Ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru Parlamentul European. Colegii noştri europeni au găsit o temă cu care să se laude să spună uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează. Guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei din România. De la PE vin diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune interveniţi voi în justiţie. E vorba de un dublu standard pe care eu nici nu îl mai înţeleg, dar care probabil are o explicaţie în ceea ce spuneam mai devreme – campania electorală”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că, în cazul Laurei Codruţa Kovesi şi a candidaturii acesteia la şefia Parchetului UE, nu pot fi ignorate abuzurile acesteia şi faptul că a fost sancţionată prin decizii ale CCR.

„Acelaşi lucru l-am spus şi eu, cât de credibil mai poate fi. Evident că nu poate a unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere. Eu consider că e o jignire faţă de UE la care ţin prea mult ca viitorul procuror general european să fie unul din România care a fost sancţionat cel puţin în două rânduri prin decizii clare ale CCR. Asta e o încălcare care dovedeşte dispreţul faţă de legea supremă a ţării. În cazul doamnei Kovesi cred că aceste lucruri nu pot fi neglijate”, a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a conchis că reprezentanţii Comisiei Europene au ştiut despre abuzurile şi excesele în justiţia din România, iar aceste lucruri s-au întâmplat cu girul acestora.

„Da, am mai multe răspunsuri. Încep să cred că toate abuzurile din România, excesele în justiţie, s-au făcut cel puţin cu cunoştinţa CE, prin MCV şi cu girul lor şi acest lucru e foarte grav, dar evident că nimeni nu e dispus să recunoaştem aşa ceva. Noi discutăm despre corupţia financiar, dar nu discutăm despre abuzul de putere care a avut loc în România. Eu cred că CE a închis ochii la aceste abuzuri grave de putere, iar instituţiile au fost confiscate de un grup mic de interese din care făcea parte şi doamna Kovesi”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă