11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSănătateStudiu îngrijorător: O cincime din bolnavii de COVID-19 dezvoltă tulburări psihice

Studiu îngrijorător: O cincime din bolnavii de COVID-19 dezvoltă tulburări psihice

Cercetătorii de la Universitatea Oxford anunță că anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19 şi care au dezvoltat tulburări de sănătate mintală. Totodată, aceștia prezintă și riscuri sporite de demenţă, o boală care afectează capacitatea cerebrală. „Oamenii se temeau că supravieţuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arată că acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.

Noul studiu, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat înregistrări medicale în format electronic provenite de la 69 de milioane de persoane din Statele Unite, inclusiv de la peste 62.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Rezultatele vor fi cel mai probabil aceleaşi şi pentru persoanele afectate de COVID-19 la nivel mondial.

În primele trei luni după ce au prezentat rezultate pozitive la testele de depistare a COVID-19, o cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică, precum anxietate, depresie şi insomnie. Acest procent este de două ori mai mare decât procentele raportate în cadrul celorlalte grupuri de pacienţi monitorizaţi în aceeaşi perioadă.

Autorii studiului au descoperit, totodată, că persoanele care aveau o afecţiune mintală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu COVID-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă