29.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Cezar Irimia: De pe piaţă lipsesc 6-7 medicamente pentru tratarea cancerului

„Cisplatinul lipseşte de luni de zile din România. Este un medicament important în majoritatea formelor de cancer. A început să dispară şi Bleomicina – un medicament foarte important, dar pe lângă acestea două, care deja trenează de luni de zile lipsa lor pe piaţă, sunt multe alte medicamente. De obicei cam 6-7 medicamente lipsesc în mod constant de pe piaţa românească. Unele au dispărut cu totul, altele pleacă la exportul paralel. Aceste medicamente pe care le-am menţionat sunt folosite atât în tratamentul adulţilor cât şi al copiilor în mai multe tipuri de cancer. Cam 85% din formele de cancer folosesc aceste platine”, a afirmat Irimia la conferinţa de presă organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit lui Irimia, aceste medicamente nu se pot înlocui.

„Sunt medicamente care nu se pot înlocui, aşa cum declara un decident din sănătate, pentru că medicul ştie cel mai bine ce medicament trebuie atribuit pacientului respectiv”, a afirmat reprezentantul FABC.

Referindu-se la moleculele noi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite, Cezar Irimia a spus că acestea au trecut de opt luni de evaluările comisiei de la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

„De opt luni au trecut de comisia de evaluare (n.r. – molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite) de la nivelul ANMDM şi a trebuit să ieşim noi cu o scrisoare, deoarece au trecut opt luni şi ele nu au fost puse la dispoziţia pacienţilor printr-o hotărâre de guvern. Noi am arătat că birocraţia ucide în continuare pacienţii. Într-o oră şi jumătate acest HG (n.r. proiect) a apărut în sfârşit în transparenţă pe site-ul MS. Toate aceste medicamente, dacă au fost trecute astăzi – mâine vor fi printr-o HG atribuite pacienţilor. În fiecare zi se pot da HG-uri. Nu trebuie să aşteptăm să se adune un număr de molecule aşa cum au motivat de cele mai multe ori pentru a elabora un HG, pentru ca pacienţii să aibă o şansă la viaţă”, a susţinut Irimia.

Ultima oră
Pe aceeași temă