19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSocialDumitru Fărcaș a primit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler

Dumitru Fărcaș a primit Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler

Distincţia i-a fost oferită maestrului Dumitru Fărcaş în cadrul spectacolului aniversar dedicat acestuia, organizat vineri seara la Cluj-Napoca.
În cadrul concertului organizat la Cluj-Napoca, domnul Fărcaş i-a mulţumit domnului preşedinte, spunând că este onorat de primirea acestei distincţii, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmis sâmbătă AGERPRES, maestrului Dumitru Fărcaş i-a fost înmânată, la spectacolul aniversar organizat vineri seara şi o Diplomă de Excelenţă de către ministrul George Ivaşcu.
Taragotistul Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş. El s-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, învaţă autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.
Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului “Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul “Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.
El a fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia “Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului “Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans “Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000).

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă