14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSocialEducație sexuală în școli, din 2022

Educație sexuală în școli, din 2022

Șeful Învățământului a creat o dezbatere publică “încinsă”, după ce a afirmat că nu este nevoie de o lege separată care să introducă educația sexuală în școli, ministerul pe care îl conduce având deja această posibilitate și urmând să introducă această materie în programa școlară, începând cu anul 2022.

Una dintre principalele semne de întrebare în rândul cadrelor didactice și nu numai este legat de persoanele care vor susține ceste ore de curs.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat, pentru cotidianul național “România liberă”, că “profesori de biologie sau medici” vor preda educația sexuală în școli.

 

Primele cursuri programate

Sorin Cîmpeanu transmitea, zilele trecute, că ministerul îşi asumă promovarea disciplinei obligatorii Educaţie pentru viaţă, care va include mai multe module, printre care: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

“În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialiştilor din Ministerul Educaţiei. Legea educaţiei naţionale (LEN) prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educaţiei, dispoziţiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţiile Legii educaţiei naţionale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatorii – ‘Educaţie pentru viaţă’, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor”, arată ministrul într-o declaraţie, citată de Agerpres.

Potrivit lui Cîmpeanu, modulele obligatorii vizate sunt:

– Educaţie civică;

– Educaţie sanitară;

– Educaţie sexuală;

– Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă;

– Educaţie pentru prim-ajutor;

– Educaţie juridică;

– Educaţie financiară;

– Educaţie rutieră;

– Educaţie civică.

Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obţinute la celelalte module.

“În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la ‘Educaţie pentru viaţă’, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module”, a menţionat ministrul.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă