3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialIohannis: Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti

Iohannis: Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti

Şeful statului a transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe disidenta anticomunistă.

“Am aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenţei anticomuniste. Aduc un omagiu personalităţii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea. În anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv şi a scris numeroase texte şi scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziarişti şi a contactat personalităţi ale lumii contemporane pentru a denunţa abuzurile totalitarismului ceauşist. A suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuţia, anchetele şi umilinţele la care a fost supusă de către Securitate. A susţinut revolta muncitorilor braşoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanţelor, manifestaţiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbuşirea comunismului, a rămas o voce autentică a societăţii civile”, se arată în mesajul preşedintelui, difuzat presei de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit preşedintelui, Doina Cornea a fost, pentru mulţi români, vocea libertăţii şi speranţei.

“Acţiunile şi demersurile în numele disidenţei anticomuniste fac din Doina Cornea o emblemă a afirmării rostului libertăţii umane, iar pentru generaţiile viitoare imaginea civismului şi a eroismului feminin. Transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o”, a completat şeful statului.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă