14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialLibertatea, mai importantă decât viața. Suspecții de coronavirus pot ieși pe străzi

Libertatea, mai importantă decât viața. Suspecții de coronavirus pot ieși pe străzi

În ultimul week-end, în numai 24 de ore, 65 dintre cele aproape 100 de persoane suspecte de coronavirus care erau internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat spre casele lor, nesupravegheate. Inițiative similare, chiar dacă nu sunt făcute publice, se produs sau se pot produce în toate județele României.

La această situație s-a ajuns ca efect al uneia dintre cele mai controversate decizii ale Curții Constituționale a României (CCR), decizie care anulează “unele măsuri aferente instituirii carantinei”, așa cum fuseseră ele reglementate prin Ordonanța de Urgență 11 / 2020 a guvernului Orban.

OUG 11 a fost emisă la data de 11 februarie 2020 și a fost publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi, fiind deci în vigoare de aproape cinci luni. Avocatul Poporului a reclamat la CCR o excepție de neconstituționalitate legată, pe de o parte, de această OUG, iar pe de altă parte, de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Iar CCR a dat dreptate Avocatului Poporului. Reclamația admisă de CCR se referă la Articolul 25 din Legea nr. 95/2006, care spune următoarele: “Măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății”, precum și la Articolul 8 din OUG 11/2020, care spune că “în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”.

La data de 25 iunie 2020, CCR a emis Decizia 458, care stabilește că aceste prevederi sunt neconstituționale.

Drept urmare, niciun cetățean român nu mai poate fi obligat să stea în carantină sau în izolare. Ultimele date înainte ca aceste persoane să înceapă să plece haotic pe străzi arătau că, la mijlocul zilei de vineri, 3 iulie, pe teritoriul României erau în carantină instituționalizată 741 de persoane, iar alte 58.991 de persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă