Iniţiatorul legii spune că producătorii şi vânzătorii întreţin o politică de marketing nu tocmai corectă. „Pot să producă în continuare ceea ce fac, dar să nu le mai spună, de exemplu, pate de ficat, pentru că are doar 5% ficat. Să îi spună pastă cu gust de pate de ficat sau cremă cu gust de telemea sau cu gust de caşcaval”, explică Ştefan Băişanu, deputat ALDE, la Digi 24.
Aşadar, de pe etichete ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă produsele nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.
„Multe dintre produsele semipreparate încep cu noţiunea de, cu produsul numit apă şi atunci înseamnă că am o calitate foarte mică de nutrient de calitate. Avem grăsimi hidrogenate, avem mult sodiu, potenţiatori de gust iar acestea duc la îmbolnăvirea populaţiei. Risc de diabet, risc de obezitate”, afirmă Lygia Alexandrescu, nutriţionist.
Ideea nu e văzută cu ochi buni de producători.
„Dacă eu fac un salam care nu are acel 95%, nu pot să îl etichetez ca salam. În schimb un salam venit din orice altă ţară europeană, nu pot să îi impun chestia asta şi nici nu pot să îl controlez”, spune Mihai Vişan, director executiv Romalimenta.
Iniţiativa legislativă urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.