29.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Sălaj: Opt artişti plastici, la Simpozionul Internaţional de Arte Vizuale

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii luni de organizatorii evenimentului, la această ediţie vor participa artiştii: Horea Paştina (Bucureşti), Mihai Sârbulescu (Bucureşti), Cristian Diţoiu (Bucureşti), Marian Dobre (Cluj Napoca), Alexandru Antonescu (Alba Iulia), Radu Şerban (Cluj-Napoca), Crinela Antonescu (Alba Iulia), George Mircea (Bucureşti) şi pictorul Valeriu Paladi, din Italia.

„Tema acestei ediţii este izvorul, înţeles ca gură a apei vii sau a apei neprihănite. (…) Din perspectiva lui C.G. Jung izvorul arhetipal este considerat ca o imagine a sufletului, ca origine a vieţii interioare dar şi a energiilor spirituale. Izvorul e, cum spuneam, substanţa însăşi a neprihănirii. Tema doreşte să pună în valoare realul ca prezenţă poetică şi, de ce nu, aspectul iniţiatic al unei plimbări în Grădina Botanică din Jibou, dar şi scenografia spectacolului vegetal pe care îl oferă toamna şi lumina ei. Pas cu pas, zi după zi, cei ce vor trece pragul Grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia şi interpreta acest loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului Vesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice. Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că izvorul este o fericită metaforă pentru viaţă sau pentru curăţire”, precizează sursa citată.

În cadrul activităţilor culturale conexe, simpozionul va beneficia de prezentări şi comunicări legate de temele artelor, muzică şi literatură, susţinute de poetul Adrian Popescu, director al revistei Steaua din Cluj-Napoca, de cercetătorul Delia Voicu de la Institutul Diplomatic Român, de profesorul Oliv Mircea, istoric şi critic de artă şi de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

Expoziţia care va cuprinde lucrările realizate în perioada simpozionului va fi vernisată în data de 17 octombrie, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Simpozionul Internaţional de Arte Vizuale „Arta în grădină” este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou, evenimentul din acest an fiind susţinut de Primăria Jibou, prin asociaţia Prietenii Grădinii Botanice şi de revista online Modernism.ro din Bucureşti.

Ultima oră
Pe aceeași temă