17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialTudorel Toader reacţionează după cazul Caracal

Tudorel Toader reacţionează după cazul Caracal

Fostul ministru al Justiţiei scrie, cu menţiunea că face „simple precizări”, că proiectul de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiţiei, împreună cu solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneţia, au fost preluate de la MJ de către Comisia specială din Parlament, înainte ca acestea să ajungă la Guvern.

„Peste o săptămână, dintr-un proiect de lege au apărut trei proiecte, la iniţiativa unui număr de 11 parlamentari, cu multe, foarte multe modificări, printre care şi apariţia Secţiei speciale, s-a renunţat la solicitarea avizului Comisiei, urmând apoi întreaga odisee parlamentară”, susţine Tudorel Toader.

Acesta îşi continuă postarea afirmând că Legea privind recursul compensatoriu a fost iniţiată în 2016, în procedura parlamentară MJ a emis aviz negativ, iar în controlul de constituţionalitate a susţinut neconstituţionalitatea acesteia.

De asemenea, fostul ministru al Justiţiei afirmă că, în iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, iniţiat de către MJ, pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum şi pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost transmis la Parlament, a fost preluat de către Comisia specială, pe care l-a modificat în mod substanţial, adăugând numeroase soluţii legislative declarate neconstituţionale.

„Pe cale de consecinţă, după doi ani, Codul penal nu a fost modificat în acord cu deciziile CCR, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu a fost încă transpusă în legislaţia naţională. În prezent, proiectul de lege se află în controlul de constituţionalitate. În situaţia admiterii unora dintre obiecţiile de neconstituţionalitate, proiectele de lege se vor întoarce în parlament. În situaţia respingerii obiecţiilor de neconstituţionalitate, proiectele de lege vor fi transmise pentru promulgare”, adaugă Tudorel Toader.

Acesta enumeră, printre motivele revocării sale de la MJ: refuzul de promovare a OUG privind amnistia şi graţierea, refuzul de promovare a OUG pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin preluarea nora dintre soluţiile din proiectele de lege, refuzul de avizare favorabilă a proiectului de act normativ privind înfiinţarea Fondului Suveran şi „refuzul ” de avizare a unor proiecte de acte normative, mai înainte ca acestea să fi ajuns la MJ.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Marius Tudor, noul director de Vânzări Schneider Electric România

Schneider Electric România își consolidează echipa de management prin numirea lui Marius Tudor în funcția de director de Vânzări al departamentului Integratori de sistem,...
Ultima oră
Pe aceeași temă