16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSocialVânătoare de comori, pentru elevii de liceu

Vânătoare de comori, pentru elevii de liceu

Asociaţia pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică (APCRC), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Național al Literaturii Române organizează în perioada 29.09 – 10.11.2018 cea de a VI-a ediţie proiectului, destinat liceenilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov, „Civismul, opţional?”, cu tema „Tinerii bucureşteni şi Centenarul Marii Uniri”.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și este co-finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul este structurat pe 3 secţiuni:

1.      Derularea unei serii de 3 dezbateri publice pe tema Primului Război Mondial şi a Marii Uniri. Acestea vor fi găzduite de către Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Dezbaterile vor fi susţinute de către membrii APCRC. Dezbaterile se vor concentra pe scoaterea în evidenţă a valorilor europene ce au stat la baza constituirii României Mari, precum şi prezentarea personalităților politice, ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.

2.      Organizarea a 3 vânători de comori de câte o zi, în cadrul cărora elevii participanţi la dezbateri vor avea de identificat monumente dedicate celor două razboaie mondiale, existente în Bucureşti, ce se găsesc în subordinea Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, din cadrul Primăriei Capitalei.

3.      Organizarea a 3 ateliere de scriere creativă despre viaţa cotidiană din perioada Primului Război Mondial şi perioada premergătoare momentului Marii Uniri. Atelierele se vor desfăşura în cadrul Casei Memoriale „Ion Minulescu şi Claudia Millian”. Materialul de studiu pentru aceste ateliere vor fi cele două romane clasice, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” şi „Pădurea spânzuraţilor”, precum şi volumul de memorii al lui George Topîrceanu, „Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”. În data de 10.11.2018, la Muzeul Național al Literaturii Române, începând cu ora 11:00, va avea loc o lectură publică a textelor realizate în timpul acestor ateliere.

Înscrierile la cele 3 secțiuni ale proiectului se vor realiza de către profesorii de istorie și limba română. Pentru evenimentul din data de 10.11.2018 accesul este liber, pentru publicul larg, în limita locurilor disponibile și în baza rezervării la adresa de e-mail contact@apcrc.ro sau la numărul de telefon 0758.039.392.

Cele mai citite

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă