16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCând va avea loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a...

Când va avea loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de directori de unități de învățământ preuniversitar

Miercuri, 12 octombrie, se va desfăşura proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din școlile din întreaga țară, de la grădinițe la licee. Proba scrisă a concursului se va desfășura la nivel național, cu subiecte organizate de minister.

În ce vor consta probele concursului:

Astfel, proba va viza evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competențelor manageriale ale candidaților și constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Ulterior sunt prevăzute alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie și pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie. Toate probele sunt obligatorii și sunt monitorizate de observatorii desemnați de Ministerul Educației.

Detalii organizatorice

Accesul candidaților în săli se face în intervalul orar 9:00 – 9:30. Candidații, responsabilii de sală și supravegehtorii nu pot pătrunde în sălile de examen cu manuale, materiale documentare ajutătoare, genți, telefoane sau alte mijloace de comunicare la distanță. 

Sunt interzise, de asemenea, comunicarea între candidați sau cu exteriorul, respectiv transmiterea ori schimbul de foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea acestor dispoziții va fi asimilată ca fraudă sau tentativă de fraudă și va atrage eliminarea candidatului din concurs dar și pierderea dreptului de a ocupa o funcție de conducere, îndrumare și control pentru o perioadă egală cu două mandate, se menţionează într-un comunicat de presă remis redacţiei România Liberă.

Scandalul care a umbirt concursul de ocupare a funcţiilor de directori în învăţământul preuniversitar

 

Acest concurs nu a fost lipsit de scandal. Fiind organizat în preajma alegerilor parlamentare, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a solicitat amânarea concursului de ocuparea a funcţiilor de directori în învăţământul preuniversitar.

Ecaterina Andronescu susține că vrea amânarea concursurilor deoarece organizarea lor ar bulversa anul școlar.

„A început anul școlar. Sunt în concurs 19.000 de posturi de directori. Se vor înscrie mai mulți. Asta înseamnă că 40.000-50.000 de profesori în loc să se ocupe de elevi se vor ocupa să-și citească bibliografia și de cum să-și câștige pozițiile de directori. Am vrut, prin amendament, ca aceste posturi să se ocupe prin concurs numai după finalizarea semestrului II și până la începutul anului școlar”, a mai explicat Ecaterina Andronescu.

Cifrele Ecaterinei Andronescu sunt eronate, ministrul Educației vorbind de 6.545 funcţii de director și 2.500 poziţii de director-adjunct.

Încercarea de amânare a organizării concursurilor s-a făcut prin propunerea de introducere a unui nou alineat în art. 257 al Legii Educației Naționale, care prevede următoarele:

„Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an școlar“.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă