16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFinantele constantene strang surubul

Finantele constantene strang surubul

Judetul Constanta a adus la bugetul consolidat de stat in primele cinci luni ale acestui an 20.683,3 miliarde de lei, in crestere cu 10,35% fata de perioada similara a anului trecut. Suma a fost alcatuita in principal din banii incasati pentru bugetul de stat (17.301 miliarde de lei), dar si din asigurarile sociale de stat (2.094 miliarde), asigurarile sociale de sanatate (1.033 miliarde) si asigurarile sociale de somaj (253 miliarde). Cea mai mare pondere pe sursele de venit in perioada ianuarie-mai 2005, in totalul incasarilor, o reprezinta taxa pe valoarea adaugata, cu 7.365 miliarde de lei, reprezentand 42,6% din total. Accizele au adus 5.241 miliarde, adica 30,3%, CAS, 2.094 miliarde (10,2%) si taxele vamale, 1,893 miliarde (10,9%). Pe urmatoarele locuri se situeaza impozitele pe profit si pe venit, contributiile la asigurarile de sanatate, incasarile din alte surse.

Masuri antievaziune

Activitatea de Control Fiscal in primele cinci luni ale anului s-a axat pe domeniul inspectiei fiscale, al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, dar si pe strategie Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de continuare a reformei fiscale, in concordanta cu angajamentele asumate pentru integrarea in Uniunea Europeana. Prin activitatea de control s-au atras suplimentar la bugetul de stat consolidat sume in valoare de 22.155 milioane de lei, din care s-au incasat in timpul controlului 2.905 milioane de lei. Cele mai multe fonduri atrase suplimentar provin din TVA (1,127 miliarde de lei), impozit pe profit (901 milioane de lei), amenzi (378 milioane de lei), dobanzi si majorari (124 milioane de lei). In schimb, nu s-a incasat nimic in plus de pe urma impozitului pe venit, a confiscarilor, CAS-ului, somajului sau a contributiei pentru asigurarile de sanatate. Sumele care trebuie incasate sunt insa mult mai mari. De exemplu, totalul amenzilor contraventionale aplicate este de 1,1 miliarde de lei, din care s-a incasat numai o treime. Inspectorii fiscali au stabilit un prejudiciu adus bugetului general consolidat in suma de 1.076 milioane de lei, pentru care au transmis sapte sesizari penale institutiilor de cercetare penala. Inspectiile fiscale au vizat, in principal, prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si respectarea reglementarilor legale privind impozitele, taxele si celelalte obligatii fiscale catre bugetul general consolidat.

Conturi blocate

Cele mai dese acte de evaziune fiscala savarsite de agentii economici constanteni sunt sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile; inregistrarea in evidente de cheltuieli fictive fara a avea la baza documente justificative; intocmirea necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile.
In aceeasi perioada Serviciul de Indrumare Colectare Venituri a comunicat agentilor economici constanteni somatii privind obligatii bugetare restante la bugetul general consolidat in suma de 570 miliarde de lei. De asemenea, au fost infiintate popriri asupra conturilor bancare in suma de 231 miliarde de lei, sechestre asupra unor bunuri mobile si imobile, in valoare de 12, respectiv 37 miliarde de lei. Numai in luna mai au fost incasate arierate ale bugetului general consolidat in valoare de 223 miliarde de lei.

Cele mai citite

Ipoteză șoc: Lucrările la rețeaua de gaze au „ajutat„ la surparea centrului orașului Slănic-Prahova

Surparea unei străzi din orașul Slănic-Prahova a condus la evacuarea a peste 40 de persoane, inclusiv a celor care lucrează la poliție, dar...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă