12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRegimul de derogare pentru declaratii fiscale

Regimul de derogare pentru declaratii fiscale

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta ca, in caz de inactivitate temporara pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi, precum si in cazul obligatiilor de declarare a unor venituri care, potrivit legii, sunt scutite la plata impozitultui pe venit, depunerea declaratiilor fiscale poate fi facuta conform unui regim de declarare derogatoriu. Regimul de declarare derogatoriu se solicita de platitorii de impozite si taxe la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, prin depunerea unei cereri.

Conditii necesare

Reprezentantii DGFP precizeaza ca, pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat; sa nu desfasoare nici un fel de activitate; sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri exceptionale; sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului; sa nu fie in curs de solutionare o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor; sa nu fie in curs de derulare un control fiscal.
Organul fiscal va solutiona cererea in termen de 30 de zile de la data depunerii si va comunica in scris platitorului atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat. Aprobarea cererii va fi conditionata de indeplinirea obligatiilor rezultate din evidenta fiscala a platitorului. Cererea poate fi respinsa in cazul in care organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.

Controale fara instiintare

Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor si poate efectua controale inopinate. Regimul de declarare derogatoriu isi inceteaza activitatea, dupa caz, la data aprobata pentru incetarea acestuia sau incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare din conditiile prevazute de lege. In oricare dintre cazuri, platitorul este obligat sa reintre, din oficiu, in regimul normal de declarare. Acest lucru este posibil numai dupa ce se depune o noua cerere de solicitare, cu respectarea procedurii si a conditiilor prevazute de Ministerul de Finante.

Cele mai citite

Guvernul a aprobat construcția stadioanelor „Gică Hagi” și „Nicolae Dobrin”! Cele două arene vor costa 175 de milioane de euro

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, memorandumurile privind finanțarea noilor stadioane din Constanța și Pitești. Arena „Gică Hagi” din Constanța va avea 18.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă