23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTribunalul Alba, asaltat de procesele firmelor falimentare

Tribunalul Alba, asaltat de procesele firmelor falimentare

Instanta Tribunalului Alba este asaltata de procese privind lichidarea judiciara a unor societati comerciale ajunse in stare de faliment si care au acumulat datorii in valoare de miliarde de lei.
In conditiile in care firmele falimentare nu mai au patrimoniu care sa poata fi valorificat, datoriile pe care le-au lasat in urma nu mai pot fi recuperate decat prin implicarea raspunderii administratorilor.
In majoritatea cazurilor, cea mai mare parte a datoriilor au fost inregistrate prin neplata taxelor si impozitelor catre diferite institutii ale statului. Cresterea numarului de societati care au ajuns in faliment a facut ca piata lichidarilor judiciare sa inregistreze o evolutie spectaculoasa in ceea ce priveste valorile financiare vehiculate de catre firmele specializate.
Un astfel de proces comercial este cel prin care se deruleaza procedura lichidarii judiciare a SC “Apollon” SA Galda de Jos. Firma a avut obiect de activitate in domeniul agriculturii.
Dupa o incercare de privatizare, din urma cu cativa ani, “Apollon” a ajuns, in 2004, in faliment cu datorii de peste 25 de miliarde lei. Cel mai important creditor este Directia Generala de Finante Publice Alba, care, in urma procedurii de lichidare, ar trebui sa incaseze 23,8 miliarde lei.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a inscris in tabloul creditorilor cu 1 miliard de lei, respectiv cu 30.088 dolari, in timp ce Agentia Domeniilor Statului (ADS) a emis pretentii financiare cifrate la aproape 270 milioane de lei. “Apollon” a incheiat anul 2003 cu pierderi de 448 milioane de lei.
O alta firma relativ cunoscuta din judet Ð “Agro Holding” SA Alba Iulia, care desfasura activitati de comert cu piese si accesorii pentru autovehicule, are aceeasi soarta.
In dosarul de lichidare judiciara existent pe rolul Tribunalului au emis pretentii financiare 12 creditori, care au de recuperat creante totale de 12,4 miliarde lei.
Cel mai important creditor (10,2 miliarde lei) este si in acest caz o institutie de stat – Administratia Finantelor Publice Alba Iulia. AVAS este prezenta in tabloul creditorilor cu 613 milioane lei si peste 18.000 dolari.
Restul creditorilor sunt societati comerciale, fata de care “Agro Holding” are datorii de 1,4 miliarde lei.
Dosarul de lichidare a SC “Constructii Confort” SA Sebes (constructii de cladiri si de geniu civil) se judeca din 2002. Tabelul definitiv al creditorilor societatii include 10 institutii si firme care ar trebui sa incaseze suma totala de 7,3 miliarde lei. Si in acest caz, peste 90 la suta din valoarea datoriilor sunt fata de bugetul statului.
Tot de doi ani dateaza si dosarul de faliment a SC “Agsort” SA Santimbru, care administreaza cateva balastiere pe teritoriul judetului. Cei sapte creditori, intre care se regasesc Administratia Finantelor Publice Alba Iulia, DGFP si AVAS, au exprimat pretentii financiare cifrate la peste 6 miliarde lei.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă