14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialZambetul, intre onestitate si perversitate

Zambetul, intre onestitate si perversitate

Ati descoperit un prieten fatarnic si va pare rau de increderea acordata? Sunteti dezamagit ca nu ati reusit sa va dati seama mai din timp? Ei bine, sa stiti ca exista persoane capabile sa detecteze zambetele false si farsorii. Acestia sunt oamenii care intr-un fel sau altul au fost marginalizati de societate. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu prezentat recent de Asociatia Internationala pentru Stiinte Psihologice. "Pe toata planeta se folosesc sute de limbaje in comunicare (scrise, verbale, non-verbale, meta/para-verbale), dar un zambet le vorbeste pe toate" – sustine psihologul Michael J. Bernstein, seful echipei de cercetatori de la Universitatea Miami.

Explicatia? Daca va pierdeti intr-o tara straina, de pilda, un zambet sincer valoreaza mai mult decat un ghid stufos de conversatie si veti constata ca veti fi inteles pe deplin si ghidat cu amabilitate la destinatia cautata. Un zambet, intr-adevar, are o sumedenie de intelesuri si utilizari, de la manifestarea bucuriei, ca reactie la o gluma, exprimarea disponiblitatii si a compasiunii, pana la un gest de conjunctura, de socializare sau ca o tendinta manipulativa pentru obtinerea unei reactii/beneficiu prin ceea ce numim "zambet fals".

Studiul, publicat integral in paginile revistei "Psychological Science", atrage atentia ca cei care au tendinta sa foloseasca zambetele rautacioase ar fi bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a recurge la un astfel de gest. Si asta pentru ca exista "detectori" de zambete false, identificati in acele persoane respinse candva de societate, care si-au dezvoltat capacitatea de a distinge autenticitatea unei expresii faciale. Cercetatorii au reusit sa induca participantilor la acest studiu sentimentele de rejectie si izolare sociala, apoi le-au testat abilitatea de a diferentia anumite gesturi facute de diverse persoane. Dupa vizionarea unor inregistrari video cu personaje care afisau mai multe tipuri de zambete in diferite conjuncturi, subiectilor li s-a cerut sa analizeze fiecare expresie faciala in parte si sa o identifice daca este onesta sau perversa.

Potrivit rezultatelor, persoanele care se simt excluse social sunt mult mai capabile sa "simta" un zambet sincer, comparativ cu persoanele care se considera acceptate si integrate social. Specialistii concluzioneaza ca este esential sa fie detectate aceste semnale pozitive pentru nevoia de incluziune sociala si de interactiune umana, chiar si recunoasterea unui zambet prefacut, care reuseste de cele mai multe ori "sa pacaleasca" destinatarul acestui gest, sa mascheze sentimentele reale ale cuiva si sa induca reactii manipulative intr-o relationare de tip social.

Desigur, in categoria zambetelor false analizate de cercetatori nu au fost incluse asa-numitele "zambete profesioniste", folosite ca material de lucru de catre functionari publici, vanzatori, manechine sau prezentatori de emisiuni tv.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă