12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportCampionatul Mondial de Fotbal, modificări istorice în privința arbitrajului

Campionatul Mondial de Fotbal, modificări istorice în privința arbitrajului

Acest ajutor tehnologic este valabil în doar patru cazuri: validarea sau nu a unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni care poate determina acordarea unui penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.

“Decizia a fost luată în unanimitate de membrii acestei instanţe”, se arată într-un comunicat. “Această reuniune istorică, condusă de preşedintele FIFA, Gianni Infantino, deschide o nouă eră în fotbal cu asistenţa video care va ajuta la îmbunătăţirea integrităţii şi dreptăţii în acest sport”, a transmis IFAB. “Este o veste importantă în fotbal. Acest subiect a fost discutat de decenii. Am decis să testăm VAR în martie 2016, pentru că nu-l încercam deloc, nu am fi ştiut niciodată dacă funcţionează”, a explicat Gianni Infantino într-o conferinţă de presă, citat de AGERPRES.

“La capătul faezei testelor, am ajuns la concluzia că VAR este bun pentru fotbal, pentru arbitraj, va aduce mai multă dreptate şi de aceea l-am aprobat”, a mai spus preşedintele instanţei mondiale a fotbalului. De la începutul lunii ianuarie, IFAB a constatat un bilanţ “foarte pozitiv şi încurajator” al testelor care s-au desfăşurat din 2016 în mai multe campionate şi cupe. VAR a fost, de asemenea, experimentat în cursul Cupei Confederaţiilor 2017. Gianni Infantino a fost mereu un susţinător al acestui sistem, în timp ce UEFA s-a arătat mai circumspectă, preşedintele Aleksandr Ceferin anunţând luni că VAR nu va fi utilizată în Liga Campionilor 2018-2019.

Astfel, corpul internaţional de arbitri va avea la dispoziţie trei luni şi jumătate pentru a implementa comunicarea între asistenţii video şi arbitrul central în vederea Cupei Mondiale. VAR este a doua incursiune tehnologică în fotbal după introducerea GLT (tehnologia pentru linia porţii) la Cupa Mondială din 2014.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă