13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportContractele din energie, la vedere

Contractele din energie, la vedere

Presedintele Basescu a declarat ieri, dupa ce a condus sedinta de guvern, ca i-a solicitat ministrului Controlului, Cristian David, sa extinda, "daca va considera necesar", controalele privind afacerile cu electricitate si la Hidroelectrica. El a afirmat ca ministrul David l-a informat ca au fost demarate "si se apropie de sfarsit cu o ancheta la Rovinari si Turceni". "Problema legata de energie am tratat-o ca fiind legata de mostenirea lasata de sistemele anterioare si perpetuarea in guvernarile noastre. In momentul cand primim informatii despre lucruri care sunt in neregula, nu e suficient sa vedem cine a primit si cine nu a primit aceste informatii. Obligatia celui care le primeste nu este sa le ia in considerare, sa spuna «asta e adevarul», ci sa trimita Corpul de Control", a spus Basescu. Referindu-se la ALRO, Basescu a afirmat ca este regretabil ca si oameni politici care stiau foarte bine realitatea au incercat sa acrediteze ideea ca acea rezolutie semnata de el a adus energie electrica de la Hidroelectrica la ALRO. Deoarece ministrul David a mai informat ca a constatat nereguli la un contract realizat de firme romanesti de constructii pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti, presedintele Basescu a solicitat Guvernului anularea acestuia, mai ales ca nu a inceput inca derularea angajamentului.
Presedintele Basescu a pledat din nou la sedinta de guvern pentru adoptarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), aratand ca angajamentul asumat de Romania in sensul infiintarii acestei structuri a fost unul esential pentru integrarea noastra in UE. "Faptul ca nu indeplinim aceasta obligatie asumata ar putea genera extinderea termenului de supraveghere", a avertizat Basescu. Seful statului a mai cerut Guvernului sa adopte in cel mai scurt timp noua Lege a cetateniei. "Am vorbit de acordarea cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova", a precizat seful statului. "Am rugat Guvernul sa aiba in vedere posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta care sa vizeze simplificarea conditiilor de acordare a cetateniei pentru etnicii romani care locuiesc in afara frontierelor Romaniei", a spus presedintele. Basescu a subliniat ca este nevoie de control asupra achizitiilor publice in sanatate, agricultura si lucrari publice. El a criticat faptul ca nu exista nici acum un studiu de fezabilitate pentru inceperea lucrarilor la coridorul IV de transport Nadlac-Sibiu.
O alta critica a sefului statului a vizat diferenta de capacitate intre Politia judiciara si Parchet. "In prezent, sunt 22.000 de politisti pe judiciar si doar 1000 pe procurori, capacitatea acestora de a procesa dosarele fiind extrem de redusa", a spus Basescu, solicitand Guvernului sa gaseasca solutii de echilibrare a capacitatii de procesare a dosarelor intocmite de politia judiciara sau a dosarelor realizate in urma reclamatiilor primite de la cetateni. Presedintele Basescu a mustrat si stadiul intarziat al capacitatilor de absorbtie a fondurilor in domeniul agriculturii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă