12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportUn nou caz de dopaj în sportul românesc

Un nou caz de dopaj în sportul românesc

În urma retestării probelor prelevate la testele antidoping din urmă cu opt ani, metodă prin care Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) vrea să curețe lumea olimpică de trișori, ambii halterofili români care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice de la Londra au fost depistați pozitiv. Aceștia ar fi folosit steroizi anabolizanți, lucru total interzis de regulamentele internaționale.

La Olimpiada din 2012, Roxana Cocoș a cucerit argintul la categoria 69 de kilograme, iar Răzvan Martin bronzul la 69 de kilograme. De asemenea, Florin Croitoru, clasat iniţial pe locul 9 la categoria 56 de kilograme, a fost găsit dopat și descalificat ulterior. În cazul ultimului, decizia CIO este definitivă.

România se află pentru a doua oară în postura de a pierde o medalie olimpică la haltere, după cazul Gabriel Sîncrăian. Acesta a fost depistat pozitiv în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, pierzând ulterior medalia de bronz câştigată la categoria 85 de kilograme. În 2017, Sîncrăian a fost suspendat pentru o perioadă de opt ani de către Federaţia Internaţională de Haltere.

Mai grav, ca urmare a regulamentelor care sancţionează delegaţiile în funcţie de numărul de cazuri pozitive depistate din 2008 şi până în prezent, țara noastră va avea dreptul să ducă doar doi halterofili (un băiat și o fată) la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere, s-a declarat șocat de cele întâmplate: „Sunt efectiv șocat. Mandatul meu în fruntea Federației expiră în 2021 și nu aveam nevoie sub nicio formă de un asemnea scandal. Nu îmi vine să cred că ni se întâmplă așa ceva. Acești doi sportivi ar fi făcut aceste fapte în urmă cu opt ani, la Olimpiada de la Londra, dar ei atunci au fost controlați și nu au fost găsiți vinovați cu absolut nimic”.

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 cu 9 medalii, dintre care două de aur, cinci de argint şi două de bronz.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă