18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechMinisterul Justiției subliniază slăbiciunile proiectului de lege 5G

Ministerul Justiției subliniază slăbiciunile proiectului de lege 5G

O parte dintre puncte au mai fost semnalate și anterior de către alte instituții sau specialiști din industria telecom. Altele sunt observații noi, chiar sunt câteva idei care merită discutate.

După ce a analizat atent noul proiect de lege, Ministerul Justiției spune că este necesară justificarea temeinică a criteriilor avute în vedere pentru acordarea sau refuzul de emitere a autorizării, inclusiv detalii cu privire la procedura de retragere a aceste autorizări.

Inițiatorii proiectului trebuie să justifice inclusiv decizia de a acorda premierului autoritatea de a acorda sau revoca acesată autorizație. Nu este analizat nici impactul avut de acestui proiect asupra mediului de afaceri.

În completare, Ministerul spune că sunt absolut necesare acele detalii suplimentare privind respectarea procedurii de reglementare, nefiind suficientă publicarea proiectului pe pagina de internet a inițiatorului. Trebuie explicate condițiile tehnice care trebuie respectate, lucru care nu a fost încă stabilit concret. Sau alte normele clare de implementare.

Ministerul Justiției arată de asemenea că, trebuie stabilită compatibilitatea dintre acest proiecte de lege și normele europene privind libera circulație a mărfurilor, acest lucru revine Ministerului Afacerilor Externe. Sunt și măsuri care încalcă libera competiție și acest lucru ar trebui stabilit de Consiliul Concurenței.

Specialiștii au observat de asemenea că punctul 5 din proiect, care acordă autoritate CSAT este neclar, o măsură care duce la lipsa unei predictibilități. Mai ales că nu există acele criterii clare pe baza cărora se pot lua decizii.

Ministerul Justiției spune clar: având în vedere că motivarea actului administrativ reprezintă o condiție de legalitate, omisiunea de a institui criterii clare și obiective reprezintă o împrejurare de natură să conducă la încălcarea prevederilor articolului 1, aliniat (3) și (5) din Constituție. Experții au dat și exemple de cazuri câștigate în contra unor astfel de decizii în România și în alte state europene.

Comisiile CES au păreri diferite pe marginea proiectului

Proiectul de lege privind furnizorii 5G a ajuns la Consiliul Economic și Social pentru a primi avize din partea Comisiilor de specialitate iar aici părerile au fost împărțite.

Comisia pentru dezvoltare economică, competitivitate și mediu de afaceri, Comisia pentru drepturi și libertăți cetățenești, egalitate de șanse și de tratament și Comisia pentru administrație publică și ordine publică au avizat favorabil proiectul de lege.

În schimb, Comisia pentru drepturi și libertăți ale organizațiilor societății civile s-a arătat împotriva proiectului și a dat un aviz negativ, iar Comisia pentru relațiile de muncă, politică salarială, incluziune socială, protecție socială și sănătate precum, Comisia pentru educație, tineret, sport, cercetare, formare profesională și cultură și Comisia pentru agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului și dezvoltare durabilă și-au declinat competența.

Puncte de vedere au solicitat Comisia pentru protecția consumatorului și concurență neloială și Comisia pentru cooperație, profesii liberale și activități independente.

Ministerului Justiției îi trebuie timp să ofere clarificări

Am solicitat oficial Ministerului Justiției încă de la începutul săptămânii să ne ofere informații despre observațiile pe care le-a făcut la proiectul de lege referitor la condițiile implementării rețelelor 5G.

„Solicitarea dumneavoastră a fost înregistrată în data primirii, 2 noiembrie, și urmează ca în termen de 10 zile să primiți un răspuns, este pe legea 544. Acesta este termenul legal de 10 zile, dacă este negativ 5 zile. Îmi pare rău, nu am cum să vă ajut, structura de informare este separată de serviciul nostru de informare publică.”, ni s-a transmis sec de la Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Justiției.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă